hits

Telle kalorier?

 • 26.06.2018
 • |
 • 11:23

Hei!

Jeg tenkte dette innlegget her burde skrives på blogg og ikke instagram, da det blir et litt lengre innlegg.

Jeg vil ta opp et viktig tema som omhandler kalorier og telling av kalorier, i tillegg litt mer om hvordan jeg gikk ned i vekt og har holdt vekten borte i over fem år, samtidig forklare hvorfor vekttap kan være mer kompleks enn vi tror. 

Grunnen er at jeg ukentlig får spørsmål om tips til vekttap, om kalorier er nødvendig å telle, og om jeg teller kalorier. 

Når det gjelder å telle kalorier så er det helt individuelt. Det fins flere delte meninger om hva som er "riktig" eller "galt". Jeg har ett eksempel på hvorfor det kan være greit å bli kaloribevisst i starten av et vekttap.

Eksempelet er at Silje vil ned i vekt (nå bruker jeg bare et tilfeldig navn), og hun er klar over at både fisk, grønnsaker, kylling, havregryn, belgfrukter, villris, frukt og bær er sunt, og dermed starter Silje med en ny og bedre hverdag der hun spiser en svær skål med havregrøt til frokost, 6 knekkebrød med masse pålegg og grønt til lunsj, 2-3 kyllingfileter sammen med haug med villris og grønnsaker til middag, litt nøtter innimellom middag og kvelds, og en stor porsjon frukt og yoghurt til kvelds. La oss nå si at Silje burde ligget på 1800 kalorier for å skape et underskudd på 500 kcal til dagen for å oppnå et halvt kg vekttap i uken, men selv om Silje har spist sunn mat hele uken, så har hun faktisk klart å legge på seg et halvt kg, for istedenfor å ligge på 1800 kalorier til dagen, så lå hun på rundt 3000 - uten å vite om det.

Gir dette mening?

Jeg håper det. Så da er poenget her at nei, Silje hadde strengt tatt ikke behøvd å teller kalorier, men hun burde blitt bevisst på det. Måten å bli bevisst på det er ved porsjonering. Det vil si å vite at det faktisk ville vært nok med kun èn kyllingfilet til middag, og noen få spiseskje med ris, ellers masse grønnsaker, og at det ville vært nok med å ha målt seg èn dl havregrøt før koking, slik at porsjonen ikke ble trippel. Det ville også vært nok med 3-4 knekkebrød istedenfor 6-7, med litt mindre pålegg og mere grønnsaker. 

Etter noen uker med å være bevisst på porsjonene, så ville det sannsynligvis begynt å gå automatisk for Silje, der hun ikke hadde trengt å for eksempel måle havregryn lengre. 

Det er lett å nullstille inntaket også. Det skal faktisk ikke mye til før man starter et vekttap, uten å være bevisst på kalorier/porsjonering, som fort resulterer i at man spiser akkurat nok til at vekten holder seg. Det er ofte frustrerende og ender med at folk tror at de har prøvd alt de kan men at de "bare ikke får til" å gå ned i vekt, som i realiteten ikke stemmer i det hele tatt.

Derfor folkens, derfor er det etter min mening viktig at om man ikke teller kalorier, men i hvertfall å bli bevisst på kaloriinntak i begynnelsen av et vekttap, slik at det underskuddet som absolutt skal til for å gå ned i vekt blir skapt. Ellers går man jo ikke ned i vekt. 

Selv telte jeg kalorier i begynnelsen av vekttapet mitt, nettopp fordi det var ett hundre prosent gresk for meg å vite hvor mye jeg skulle spise. Jeg lå på rundt 1800 kcal selv, og fikk hakeslep da jeg forsto hvor mye jeg faktisk hadde spist tidligere, som var på et gjennomsnitt av 4-5000 kcal til dagen, som er godt over dobbelt så mye av det jeg trengte for å holde vekten på plass. Ikke rart jeg bikket 130 kg i en alder av 21. 

For meg var det kun positivt å telle kalorier i starten, og faktisk ganske spennende. Jeg forsto at jeg ikke kunne bruke 5 spiseskje med matolje for å steke en kyllingfilet, fordi 5 spiseskje med matolje er nesten like mye som hele middagen. Jeg droppet derfor ned til ca en halv spiseskje olje. Det vil si fra ca. 500 kcal med olje til rundt 80-90 kcal. Bare for å sette det i perspektiv.

Videre.

 

Som det står ovenfor, så startet det med å bli kaloribevisst i noen måneder, og etter hvert begynte det å gå av seg selv. Jeg hadde ikke noen skreddersydd program, og valgte å ikke følge menyene som var på VG Vektklubb, fordi jeg rett og slett ikke orket å forholde meg til noe, men heller å prøve selv. Det eneste jeg holdt meg til var kaloriene, og det var absolutt det viktigste for meg! Merk deg igjen at jeg kun gjorde det i starten, for etter hvert skjønte jeg det selv uten å trenge å telle noe kalorier. Slik er det fremdeles. Jeg kan med øyemål vite hva ting inneholder, og enda viktigere enn det så har jeg et sterkt fokus på næring. 

Jeg trente litt, men ikke så mye. Kosten hadde mest å si. Det er ikke før nå jeg har tatt opp trening og prøver å holde meg til det - det er jo aldri for sent!

Jeg vil avslutte med at jeg er en av de få som i følge statistikken har klart å holde vekten borte i over fem år - woohoo! Så vil jeg i tillegg si at selv om jeg har klart å holde vekten borte i fem år, så har jeg i perioder gått opp noen kg, for så å ta dem av igjen. Aldri mer enn maks 5-6, og det er slik som med alle; rundt høytider og ferier. Det er normalt. Vi skal ikke glemme at alle opplever litt vektøkning av og til, så lenge vi klarer å hente oss inn igjen. 

Jeg er fremdeles ikke i mål - fordi det tok mye av meg å klare å gå ned det jeg gjorde, og det viktigste har vært å klare å holde borte det "aller verste". Selv om jeg har noen kilo igjen som jeg vil ned, så tenker jeg at det er ikke krise om jeg ikke gjør det, og at for min del så kan det kanskje hjelpe å faktisk bare trene. 

Det er noe man bare må se an i vekttapet sitt. Det er lett å skape seg en visjon i begynnelsen av vekttapet om hvordan det skal gå, og at alt er beine veien fra start til slutt, men jeg kan nesten garantere deg at dersom du skal ned mer enn 30-40 kg så er veien absolutt ikke bein, og du, det er aldeles ikke en dårlig ting! Vær 100% realistisk - til mer realistisk du er, desto bedre og lettere vil det være. 

Husk at overvekt kun starter med noen få kg, og det er aldri noe galt i å ha noen ekstra kg, så lenge det ikke forblir kontinuerlig vektøkning. 

Håper dette innlegget ikke har vært for slitsomt å lese og heller hjulpet litt. 

T

 

 

 

 

 

 

#vekttap #nedivekt #helse #vgvektklubb #helseblogg

Større kropp = ulykkelig?

 • 19.06.2018
 • |
 • 15:52

Hei!

Dette blir ikke et jeg-klikker-totalt-innlegg. (Bare litt)

Først vil jeg bare si at selv om jeg brenner for god og sunn mat, ernæring, og at kroppen skal være i god stand, så betyr det på ingen måte at jeg noen sinne vil si at det innebærer å se slankest mulig ut. Tvert i mot. 

Grunnen til at sunn mat er viktig for meg er at det snudde om livet mitt. Jeg ble friskere av det på alle måter, der blodprøvene som ble tatt av meg før og etter jeg begynte å gå ned i vekt er all bevis for meg at hva man spiser har en stor innvirkning, og slik ble det min pasjon. Nok om den saken, det kan jeg skrive enda mer om senere. Måtte bare poengtere litt.

Saken her er at jeg stadig ser bilder som dette dukke opp:

Dette bildet ble reposta på instagram av en stor norsk konto, som jeg trodde bedre om enn som så. Det kokte i meg med en gang, og grunnene er som følger:

1: menneskene til venstre er større i kroppen og dermed leie seg.

2: hvis du spiser mer enn ett "usunt" måltid i ny og ne så har du faila, til tross for hvor enn langt du har kommet i prosessen din.

3: det er for stor forskjellen på menneskene til høyre og venstre, fordi i fitness-verden finnes det tydeligvis ikke mellomting. (Det gjør heldigvis det, men noen forstår det tydeligvis bare ikke).

Det første som er galt her er at det blir ekstremt svart-hvitt. Det at man spiser mye mer enn planlagt helg, eller ukedag betyr ikke du er "in struggle" eller at prosessen din har feilet, fordi det kan nemlig skje, og skjer nesten alle jeg kjenner. De aller, aller fleste, i alle typer fasong tar seg selv av og til, og da spesielt på lørdagskvelden, i å plutselig downe en hel ben&jerrys etter for mange pizzastykker og boller til frokost. Kanskje blir det slik på søndag også, kanskje ikke. Kanskje skippet man trening, kanskje ble det to økter den dagen. Vekttap, "diett", og trening har ikke alltid en fasit som enten gjør deg suksessfull eller dårlig i det. Det er aldeles tull - og jeg håper at de av dere som snubler over slike bilder tenker utfenfor boksen, og i hvertfall ikke overbevises av det. Slike budskap som det der er søppel, og skal tolkes deretter. 

Så er det selvsagt den anerkjente "enten kjempestore eller kjempeslanke/trente", akkurat som på tv-shop reklamene og plakater ellers. Noen av de flotteste menneskene jeg følger på sosiale medier er sunne mennesker med fokus på trening men som aldeles ikke er vandrende six-packer. De er mennesker. Realistiske og ikke-fotoshoppa mennesker - og jeg ser så opp til dem!

Der. Måtte ut med det. 

 

 

 

 

 

 

#helse #livsstil #vekttap #nedivekt #godhelse #sunnhet 

 

 

Tips til en litt sunnere påske

 • 10.04.2017
 • |
 • 18:18

Det er igjen ferie for de fleste, og da kan det kanskje bli litt utfordrende for de som skal ned i vekt. Påsken kan (slik som andre høytider) assosieres med mye mat, og spesielt godteri! Det går helt fint å kose seg litt ekstra, men med et par triks så er du good to go!

Utnytt faktumet at appelsiner er en påske-ting! Skjær opp appelsiner i tynne skiver og legg på et fat, brekk opp litt mørk sjokolade som du kan ha i en skål ved siden. Spis av dette til kveldskosen. Til tross for at det da kan stå andre ting på bordet så har du gode alternativer som du kan spise mer av enn det andre.

Si til din kjære at du ønsker andre ting enn godteri! Min samboer pleier å fylle opp påske-egget han gir meg med flax-lodd, flisklemmer og tyggis for eksempel. Jeg har selv sagt at jeg ønsker slike ting fremfor smågodt. Gjør det du også. Det hjelper alltid å gjøre dine nærmeste bevisst. 

Hvis det blir mye grilling, så husk at du kan grille andre ting enn pølse og hamburgere. Laks, grønnsaker og kyllingfilet er helt fantastisk på grillen. 

Du er ikke nødt til å spise det andre spiser. Det kan friste, men prøv heller å la de friste av det du serverer. 

God påske!


bilde lånt av www.rd.com

 

Hva jeg handler del 5

 • 09.03.2017
 • |
 • 21:19

Hei!

Slik ble handleturen i dag:


Ha en fin kveld!

 

Hva jeg handler del 4:

 • 28.02.2017
 • |
 • 21:20

Hellu!

I dag ble det en etterlengtet handletur. Da kjøpte jeg disse varene:


Plutselig var det komt nye vegetar-produkter i min lokale Coop Prix! Jeg kjøpte "kjøttbollene". Gleder meg til å prøve! Skal selvsagt oppdatere om hvordan de var. Har dere prøvd noen av de nye produktene? :)

(forresten så er "fat cat" boksen ironisk nok der jeg oppbevarer maten til kattene mine. Ikke noe som er del av handleturen).

T

 


 

 

 

 

En typisk handletur del 3:

 • 01.02.2017
 • |
 • 09:30

Dette handlet jeg i går:


bananer, avokado, agurk, gulrot, paprika, aubergine, brokkoli, laks, økologisk fullkornspaghetti, egg, tunfisk, skyr, kikerter, hakket tomat, valnøtter, og sopp. :)

Ikke det beste bildet, (som alltid).

Ha en fin dag!

Det går ikke alltid

 • 25.01.2017
 • |
 • 22:28

Jeg skriver litt lite for tiden, og tok en liten pause. Jeg har ingen intensjon om å virke som et supermenneske på denne bloggen eller generelt i livet, for det er det ingen som kjøper uansett. Styrke kan man vise på tusen andre måter, og du er overhodet ikke svak dersom du innrømmer at livet ikke alltid er en dans på roser. Vi er bare mennesker, og alt vil ikke alltid gå på skinner. Vi må være gode til å minne oss selv på at motbakke er midlertidig, og at det blir bedre. Det kan være sinnsykt vanskelig å få seg selv til å tro på nettopp det, og det vil friste å gi opp og synke ned i gjørma. Prøv ditt aller, aller, aller beste å stå på i motbakke.

Det er ikke mye jeg får meg selv til å skrive akkurat nå, men jeg slutter selvfølgelig aldri.Det er ikke vits å gå i detalj, da jeg vet det snart går over. Jeg har bare vært litt satt ut i det siste.

Håper dere får en fin kveld. :)

Skal du ned i vekt i 2017? Mine 5 beste tips til deg!

 • 02.01.2017
 • |
 • 22:51

Godt nyttår folkens!

Hvis 2017 er året du har bestemt deg for å legge om kosten, innøve bedre vaner, og til og med gå ned i vekt og få bedre kondis, så har jeg noen tips! (gratulerer til deg som har tatt det valget forresten, det i seg selv er et stort steg!)

1. Ikke ta av på handleturen.

Det jeg mener er at når motivasjonen er oppe, så er en handletur med masse fersk frukt og grønnsaker o.l noe av det første man gjør. Husk å tenke realistisk! Det Plutselig er det helg, og du halvparten av maten må kastes pga det har stått urørt. Prøv å handle annenhver dag, og kjøp inn litt og litt. Det viktige er å ikke ha rester fra kjeks og godteri liggende etter jul.

2. Vent med å melde deg inn på Elixia.

Det er helt fantastisk å trene! Men ikke vær for impulsiv nå. Hvis det er lenge siden du har trent, så anbefaler jeg at du begynner å gå litt tur noen dager i uken, eller at du trener litt yoga hjemme for eksempel. Det er lett å få et medlemskap som plutselig aldri blir brukt. Begynn forsiktig og bygg opp.

3. Spis ofte!

Grunnen til at jeg er ganske positiv til å spise etter klokken er at det er fort gjort å glemme seg ut, Du kan lett ende opp med å ikke ha spist på 8 timer, for så å løpe i butikken og kjøpe alt øynene har lyst på, og sitte med skyldfølelse og en altfor mett mage litt senere. Spis hver 3-4 time.

4. Drikk vann! Mye mer vann!

Vann har en haug med fordeler i et vekttap. Ikke glem å doble inntaket av vann!

5. Drit i Instagram en stund.

Det blir kjempelett å konstant sitte å sammeligne seg selv med andre. Du er litt ekstra sårbar i en omleggingsfase, ikke gjør det verre for deg selv. Husk at du er deg, og at hovedmålet er bedre helse. Utseende er bonus!

5 tips til å holde vekten i julen!

 • 13.12.2016
 • |
 • 20:55

Hei!

Det skjer veldig mye i desember (som begynner helst tidlig november), og ikke tar slutt før februar. Da er det viktig med forhåndsregler for å kunne holde vekten stabil i denne tiden med festligheter og for mye mat, slik at ingen dietter og kurer blir nødvendig når vekten plutselig har gått opp 5-10 kg på så kort tid, spesielt når vekttap er et mål utenom.

Selv holder jeg kurs i vekttap, og der har vi blitt enige om å klare å holde vekten i julen. Det har jeg stor tro på er meget realistisk.

Mine tips til dere er:

- bestem deg før du skal i middagsselskap. Tenk deg ut hva du skal spise og hvor mye. Ha en avtale med deg selv om å holde det slik.

- ikke sult deg hele dagen før en stor middagsbesøk! Dette er en klassisk feil som fører til sterk overspising. Spis etter rutine både før og etter. Det gjør ingenting å spise på forhånd.

- grønnsaker, grønnsaker, grønnsaker! Er du klar over hvor utrolig bra det er med hodekål og surkål? Hold deg til èn porsjon, og fyll på med grønnsaker.

- spis gjerne dessert, og da en moderat porsjon, og ikke småspis senere. Mandariner (og frukt ellers), går fint å småspise litt på.

- ha godt med vann ved siden av alkoholen, og drikk i moderate mengder. Bestem deg på forhånd for antall enheter, og ikke overskred mengden.

Husk å puste og stresse ned midt i mellom julegaveshoppingen! God jul! :)


suddenlycat.com

 

 

 

Makrell i tomat i mitt hjerte <3

 • 06.12.2016
 • |
 • 11:50

Dagens frokost tok 30 sekunder å lage:

60 g makrell i tomat fordelt på to havreknekkebrød + 1 banan. Kaffe selvfølgelig. 

vanskelighetsnivå: 0

Dagens kaffikopp!

Skyr all the way!

 • 05.12.2016
 • |
 • 11:19

Min "jeg-gidder-ikke-det-er-jo-mandag" frokost ble skyr, et knekkebrød med omega-3 kaviar og en banan! 

Skyr er en av grunnene til at unnskyldning kan settes til side når man har det travelt og må bare løpe innom butikken for å hive i seg noe. :)


<3

En typisk handletur del 2:

 • 23.08.2016
 • |
 • 16:20

I dag handlet jeg litt varer til middag, lunsj, og frokost. Det ble:Jeg kjøpte maisbrød for første gang. Gleder meg til å prøve!

T

 

Hvordan hente seg inn etter ferien.

 • 01.08.2016
 • |
 • 00:35

Jeg vil skrive litt om det å hente seg inn igjen etter en ferie. Det blir enkelt å gli ut med litt for mye mat og drikke, og jeg sier som tidligere; det gjør ikke noe! Det er alltid tid og mulighet til å hente seg inn igjen. Det er ofte lett å tro at fordi det er sommer og varmt, så mister vi en del matlyst, men det er ikke alltid tilfelle. Her i Stavanger har det regnet en del, og været har vært surt. Da frister det ekstra mye å lage god mat hjemme og se film (spesielt når du har fri fra jobb i to uker og hver dag blir som helg).

Jeg vet at flere artikler viser til hvordan man skal la være å gli ut i ferien, og det er klart gode og enkle råd å følge, men ofte så gjør man det likevel, enten fordi perioden før ferie har vært ekstra tung, og man vil bare drite i alt når ferien først slår til.

Men så kommer hverdagen snikende, og for vår egen del, og for å få tilbake overskudd og energi, så er det faktisk viktig å sakte men sikkert få litt rutiner på plass.

Nå snakker jeg først og fremst om mat! Trening er så sinnsykt individuelt, at her vil jeg bare anbefale å begynne med hva enn du liker å gjøre av aktivitet, uten å klikke totalt. Hvis du så og si ikke har trent på et par uker, så behøver du ikke å stå på hardt hver dag i flere timer. Begynn smått men sikkert. Ikke føl et behov for å "gjøre opp" for noe. Det er regel nummer en! Fordi hvis du tenker slik, så betyr det at du har slappet av og kost deg forgjeves.

De fleste begynner på jobb igjen på en mandag. Mandag er en fin dag å starte! Jeg vil anbefale å tenke på hva som gir deg mest mulig næring og energi, for å få humøret på plass og for å overskudd, spesielt de første dagene. Da er det lov med litt ekstra "boost".

Det jeg anbefaler er å begynne de tre første dagene med smoothie til frokost, som består av 1 banan, 3 ss gresk yoghurt og 20 g rå spinat. Det er best med noen isbiter og en halv dl vann i. I tillegg til smoothien så kan du ha en skål med havregrøt. Kok 30 g ukokt havregryn, mengde vann bestemmer du selv etter foretrukket konsistens. Topp grøten med en håndfull blåbær og dryss på kanel. 

Til lunsj kan du ha et- og et halvt kokt egg i skiver, fordelt på enten to grove brødskiver eller tre-fire knekkebrød. Topp med tomat, avokado, salat, og agurk. I tillegg en håndfull med mandler, og et stort eple.

Mellommåltid: En skål med blanding av 10 stk. jordbær, 30 stk. blåbær, topped med en ts honning.

Middag: en filet ovnsbakt laks. I tillegg kan du wok'e en kombo av grønnsaker som består av: grønnkål, brokkoli, paprika, løk, hvitløk, og gulrot. I tillegg til dette kan du ha 4 ss kokt brun ris. Bruk kun oliven olje, og ikke mer enn 1 ss.

Til kveldsmat kan du ha 10-15 kirsebær, fem valnøtter, og to knekkebrød med to skiver mager ost (under 10% fett) av hvilken som helst type.

De neste to dagene kan grønnsakene til middagen varieres, og laks kan byttes ut med torsk eller kyllingfilet, men hold deg kun til brun ris.

Etter dette fortsetter du med en kost bestående av grove produkter og fullkorn, mager pålegg, masse grønnsaker og bær, og 1-2 frukt til dagen. Både potet, ris og pasta av fullkorn er akseptabelt til middag! Smoothie er alltid et godt alternativ til frokost hvis du er i farta, og kan varieres!

Du klarer det! Begynn din nye uke med å spre positivitet og gode ord om andre, så vil det komme tilbake til deg. :)

(Jeg vet forresten hvor dårlig jeg blir til å skrive innlegg når jeg har ferie, og det har jeg vært! Sånn er det bare. Jeg prioriterer ganske variert! Og det har vært utrolig digg å ha ferie.) 

T

 

 

 

Ta en pause.

 • 03.07.2016
 • |
 • 16:15

Det skal selvsagt ikke være vanskelig og urealistisk å endre livsstil til det bedre, men alle som har oppnådd noe som helst kommer aldri til å si at det var/er uten utfordringer, og utfordringer kan bygge seg opp over tid, som kan resultere i at man blir sliten nok til å gi totalt blaffen i lengre perioder. 

Derfor skal vi bli bedre til å ta pauser, uten å tenke at det er noe vi vil ta skade av, eller at den nye livsstilen blir "ødelagt" av den grunn. Det kan ende med utmattelse, fordi vi har forskjellige grader. Noen velger å gå tur et par ganger i uken, (som er fantastisk!) og noen yter enda mer. Dessverre vet jeg om flere som har endt i kollaps av den grunn at de aldri tok en pause, og måtte lære den harde måten å slappe av.

I tillegg blir noen redd for at pausen skal vare for lenge. Derfor er det lurt å planlegge, sjekk kalenderen og plukk deg ut noen dager på forhånd, de dagene tar du pause - hva enn det innebærer for deg!

"men man tar ikke pause fra det som er bra for deg, og det man brenner for".

Eh, jo. Det er ikke dermed sagt at det som er bra for deg ikke vil slite deg ut. Veien til målet er alltid litt mer utfordrende. Tenk fornuftig! :)

Ha en finfin søndag.

T


ikke relatert: et blinkskudd av minstemannen.

Men hva skal jeg spise da?

 • 20.06.2016
 • |
 • 22:42

VANLIG MAT!

Jeg elsker norsk kost. God, gammeldags norsk kost, med poteter, laks, og grønnsaker. Jeg har alle intensjoner om å både spise dette, gå ned i vekt samtidig, og oppfordre de som vil ned i vekt å fortsette med denne kosten.

Jeg får spørsmål om hva jeg egentlig spiser.

Hemmeligheten er at jeg drikker en magisk drikk som gjør at jeg minsker noen kg i måneden, og da trenger jeg ikke mat. 

Nei. Jeg spiser grovbrød med pålegg, laks med poteter og grønnsaker, og all frukt uten unntak - og slik går jeg ned i vekt.

Ikke vær redd for å spise. Tenk heller at du spiser 1-2 poteter istedenfor 4, og èn laksefilet skal holde. Grønnsaker kan du hive i deg slik du selv føler for! Slik vil du lykkes. 

Ikke stress deg selv med å lage mat etter instagram sin standard. Selv ikke jeg gjør det. Det jeg legger ut der er relativt enkelt med få ingredienser. Du trenger ikke salat til lunsj med over 40 forskjellige ting oppi, eller å pynte smoothien med de mest sjeldne frukter, og femten forskjellige bær. Lag deg en smoothie som består av litt frukt og litt grønnsaker, og du er good to go! 

Ikke la trender stresse deg til å ikke lykkes med et vekttap. 


Et ikke-fancy bilde av middagen min for noen dager siden, og jeg går fremdeles ned i vekt. Hele tre mandel poteter fikk jeg i meg, og jeg lever fremdeles. ;)

Slapp av. Spis.

Husk at generasjonen før oss trente lenge før det ble inn, og spiste normal kost. 

T.

Hva om jeg ikke klarer det?

 • 26.02.2016
 • |
 • 11:07

Veldig tidlig inn i prosessen vil dette spørsmålet dukke opp. Grunnlaget er faktisk litt mer kompleks enn kun tvil.

Flere er for eksempel sukkeravhengig når de begynner. Det vil vanligvis etter en dag og tre, merkes abstinenser, og da vil man begynn å lage unnskyldninger for å droppe det hele, og løpe til nærmeste butikk for å kjøpe en snickers og fire kakestykker.

Det er sinnsykt viktig å huske på at det ikke har noe å gjøre med at det er tvil om at du skal klare det. Selvfølgelig vil du klare det, men abstinensene vil prøve å ta kontroll og nøden for sukker blir såppas stor at du, som sagt, vil prøve å finne en unnskyldning til å ikke gjennomføre.

Dermed betyr det ikke at det ikke finnes måter å prøve å ta kontroll over abstinensene før man gir etter. Minn deg selv på at det kun er noen dager det vil være slik. Det går over, du vil klare å tilpasse deg.

Heller ikke at du skal ha null form for sukker.

Når denne situasjonen oppstår så skal du legge vekk tvil, og se etter løsninger.

Den største løsningen er å gi inn, faktisk. Ikke at du, som jeg skrev lenger oppe, går til butikken og kjøper en snickers og kake, men at du lager noe alternativt.

Det finnes utallige med gode desserter som består av sjokolade for eksempel, som ikke bare er sunt, men bra for helsen din også! Prøv disse først, om det er til dessert eller på kvelden foran TV, så kan du begynne med å bryte vanen med å spise deg kvalmende mett foran TVn, med å bytte ut det du pleide å spise med et mye bedre alternativ. Med det så vil du finne en gylden middelvei.

Du trenger ikke å gjøre alle triks i boken for å prøve å "glemme" at du faktisk har et sterkt behov for sukker, fordi de første dagene vil det ikke bare forsvinne av seg selv, du må kjenne etter på kroppen hvor stort behovet er. Dette vil gi seg etter uker med omlegging og sunnere/bedre alternativ for fete desserter proppa full av sukker! Den gode nyheten er jo at du fremdeles kan.

Jeg skrev i dette innlegget litt tips til hva, (men det er for det meste snacks-relatert), men om du søker på google etter "sunn dessert - sjokolade", så vil du finne et hav med oppskrifter som er veldig enkle. To av mine favoritter er denne: http://makethebestofeverything.com/2015/09/diy-healthy-chocolate-pudding-pops.html og http://www.eatliverun.com/two-ingredient-chocolate-mousse/


Den siste har kun to ingredienser, jeg har laget den flere ganger nå og elsker smaken! Prøv selv, og gi det litt tid og tålmodighet. Det har du i deg!

Jeg svarer så fort jeg kan på mailene deres, beklager om det går noen dager til tider! Ingen spørsmål er dumme.

T

 

Et tips til deg når motivasjonen stopper.

 • 19.02.2016
 • |
 • 20:27

Som jeg standig gjentar så er vi mennesker, ikke roboter. Alt er ikke perfekt, alt går ikke på skinner hvert sekund av ditt liv, og til tider kan ting føles håpløst. Dette innlegget gjelder spesielt oss som har lagt om livsstilen eller er i gang med en vektreduksjon.

Det "skumleste" som skjedde før med meg, var da jeg gikk på det jeg trodde var en "smell." Det vil si hvis jeg tok meg selv i å spise ekstra mye mat av hvilken som helst grunn, for eksempel er det typisk oss med vinterdepresjon som generelt kan føle demotivasjon i mørkere tider, da frister det sykt mye mer å bare ligge inne med en sjokoladeplate. Og vet du hva? Det går helt greit, det. Ikke hat deg selv etterpå, ikke straff deg selv, fordi det eneste det vil føre til er at du blir enda mer demotivert som gir stor sjans for at du gjentar det samme dagen etter, eller fortsetter slik eller resten av uken.

Gjør deg selv en tjeneste når det skjer; gjør det beste ut av det! Ikke sitt å depp over at du gikk på en såkalt "smell". Jeg liker heller ikke ordet å "skeie ut", fordi alt handler kun om balanse! Jeg kjenner at jeg blir lei meg på vegne av alle som nesten er på gråten over at 5 kg inn i vekttapet så klarte de å "ødelegge alt" ifølge dem selv. Alt er absolut ikke ødelagt, kjære deg! Laaaaangt ifra. Det beste du kan gjøre i selve situasjonen er å skru på en serie du liker, prøve å spise litt mer langsomt og heller nyte det hele, og tenke at i morgen fortsetter du igjen. Ikke sitte å være lei deg for hva du holder på med som kun vil føre til at du gjør saken verre med å spise tre ganger mer, fordi du er lei deg!

Du har ikke feilet.

Fleste av oss har en tendens til å fokusere mye mer på det negative enn det positive, og glemme det som allerede har blitt oppnådd. Hvis du for eksempel har klart å redusere vekten med 2 kg eller 20, og plutselig en dag går på en "smell", så skal du heller tenke at du har klart å komme så langt, du skal plukke deg selv opp og fortsette. Verre enn det er det ikke, med mindre du tror selv at det er verre! Ingen skade skjedd.


Bli flinkere til å tenke over alt du faktisk klarer, ikke motsatt. :)

T

Dropp treningen.

 • 14.02.2016
 • |
 • 14:37

.. Av og til.

Av og til er det helt ok å droppe treningen. Jeg oppfordrer alltid til bevelgese og trening, men jeg vet hvor lett man har for å straffe seg selv hvis man en dag, (slik som i dag hvor det skjer en del hos de fleste) velger å ikke trene likevel. Da vil jeg gå tilbake til den middelveien jeg ofte skriver så varmt om. De dagene det skjer mye, og du kjenner at treningen blir nedprioritert fordi du er mann med kone, kone med kone, det er morsdag + valentines, dere har barn og i tillegg skal til svigers så GÅR DET FINT å ikke gå på squash likevel med Bob-Arne. Kanskje i mellom alt det så får du til å gå en rask runde i nabolaget eller gjøre noen sit-ups på soverommet? Perfekt! Da har du vært flink, og kan ta treningen i morgen. Ingen skade skjedd.

Slik er det bare. Det betyr ikke du feilet i livsstilsendringene dine, det betyr kun at du ikke er en robot.

"men trening MÅ du uansett prioritere først!"

Ja. På lik linje blir det andre ting som blir nedprioritert som også er ganske viktig. Ha en balanse og du vil klare deg helt perfekt, ikke få dårlig samvittighet. Trening er viktig, og i lengden er det som er aller viktigst at du ikke satt i ro en hel dag og klarte likevel noen minutter  med høy-puls (samme hva det var), samme dag som du hadde tenkt å trene, hadde en avtale, men fikk det bare ikke til likevel. Ta det med ro, det finnes en hel uke foran deg.


Ha en superduper dag! Husk å puste!

T

 

"Avokado-whip", my one true love.

 • 11.02.2016
 • |
 • 19:17

Dette påfunnet er jeg utrolig glad for, fordi blir aldri lei og det smaker virkelig bedre enn vanlig guacamole til og med. Du trenger kvartparten så lite avokado oppi, og får en svær dose for få kalorier.

Jeg bruker en halv avokado, eller 48 gram
Tilsett 100 gram mager cottage cheese, dryss med hvitløkspulver og pepper og ørlite med salt. Jeg bruker kvern og kvernet to ganger med hver, du skal absolutt ikke drysse mye, da blir smaken for sterk av hvitløk. Det er avokadoen som skal dominere.


Bruk stavmikser til blandingen blir kremet og "fluffy". Det tar ett til to minutt.


Fordel alt på to grove skiver.


Topp med salat, her har jeg brukt en ferdigmix med diverse blader. Du kan også ha noen tomatskiver på/ved siden av. Alt gir til sammen ca. 350 kalorier. Med en frukt i tillegg er dette en perfekt og mettende lunsj. Hvis du skal ta med på jobb så kan du ha med avokado-whipen i en liten boks, anbefaler ikke at du bruker det på skivene og har i matboks, da det kan bli litt sølete da det er såppas høy topping. :)

namnamnamnamnam.

T

 

Tykk i hodet.

 • 31.01.2016
 • |
 • 15:47

Dette innlegget tror jeg noen av oss som har hatt en historie med vekttap eller fremdeles driver med kan kjenne seg igjen i.

For litt siden forsto jeg ikke hvorfor jeg til tider fikk store vansker med å komme meg ut døren for å være sosial, det gikk til slutt, etter å ha overtalt meg selv, byttet flere antall plagg, litt gråting på badet og en stor følelse av at jeg var for feit til å gå ut og folk ville le av meg.

Dette til tross for en stor vektnedgang.

Hvorfor?

Jeg fant ut at etter en stor kroppslig forandring så er det mulig til tider å "glemme" at dette faktisk er tilfelle, samtidig ha et indre bilde av deg selv som er annerledes enn slik du faktisk er. Dette er spesielt for de som har tatt av veldig mye i vekt og har vært overvektig i flere år.

Det er noe som må jobbes med, hjernen trenger å bli programmert på ny når det gjelder bildet du har i hodet av deg selv. Du har hatt bildet av en mye større og usunn deg i flere år, og til tross for at det ytre nå sier en aen ting, så kan hjernen slite med å tro på det.

Vekttap er en fantastisk ting for de som har trengt det. Mye blir forandret - mest av alt blir helsen bedre, men det betyr ikke at alt plutselig stemmer og blir perfekt. Man blir ikke magisk forandret som person (det skal du forsåvidt ikke heller), men en har lenge slitt med dårlig selvtillit og selvbilde og dette vil prege deg en stund. Det er derfor sykt viktig å jobbe med hvordan man ser seg selv som person etter å ha tatt av i vekt. Dette gjelder alle form for tidligere spiseforstyrrelser.


img: nbc.com

Husk at det er absolutt ingen skam å se en terapaut, det kan bli til stor hjelp etter en slik påkjenning og forandring i livet. Det er utallig følelser involvert når man gjennomgår noe som forandrer livet til en - om det er positivt eller negativt.

Ta tiden til hjelp.

Jeg har fremdeles dager jeg føler meg forferdelig hvis jeg for eksempel er på kafè, jeg får for meg at alle stirrer og tenker hvor stor jeg er, til tross for at jeg vet at jeg ikke er slik lenger. Det er bare følelsen som sitter igjen til tider, og at jeg var vant med dette over tid. Jeg jobber med det hver dag, og det går bedre og bedre!

Igjen - spør meg gjerne om tips og råd angående dette hvis du sliter med det samme.

Ha en fin dag!

T

 

Du er feit og stygg.

 • 06.01.2016
 • |
 • 22:48

Jeg var usikker på om dette blir et akseptabelt innlegg i min glade blogg, men jeg tror det er viktig å påminnes, og i tillegg huske på det vonde før det gode. Hvis vi later som om dette aldri eksisterte så river vi vekk en stor og viktig del av det som har vært med å forme oss.

Alt jeg vet er at dårlige minner og opplevelser har vært med å gjøre meg til den jeg er i dag. Det har satte sine preg, og jeg ser spor etter det også.

Jeg vil at dette innlegget skal være en påminnelse om hvor sterk du egentlig er, og hva du kan få til hvis du ikke lar andre vinne over deg og din mentalitet. Du er din styrke. 

Hvis jeg skulle tapt, ville jeg tapt da en viss jentegjeng gikk bak meg og plystret sarkastisk. For samme kveld så var jeg veldig fristet til å forsvinne. Jeg håper dere har det bra.

Og hvis jeg skulle tapt, ville jeg tapt når han jeg var forelsket i sa at jeg var feit og stygg, og at det ikke ville være til nytte om jeg så hadde slanket meg, "jeg tror ikke hun er pen uansett". Vel, jeg kan aldri tvinge deg til å synes det. Jeg driter faktisk i om du ikke synes det. Dèt er en god følelse!

Jeg ville også tapt alle de gangene folk generelt gikk bak meg og hvisket og lo, folk som lurte på om jeg ikke så dette selv, om jeg ikke brydde meg om helsen min. Jeg var den som var mer bevisst på dette enn noen, og slet mest med dette enn noen. Jeg hatet meg selv, min relfeksjon, min stemme. Jeg sa ikke stort fordi svaret hadde tydeligvis blitt "gjør noe med det da", og enda mer baksnakking som etterfølge. 

Hva om jeg hadde latt disse vinne over meg? Disse menneskene og tankene som gjorde at jeg følte det ikke var noe vits å prøve engang. 

Vel, en ting er sikkert. Til syvende og sist er du din egen unnskyldning, for slemme folk er det og vil alltid være. Vanskelige situasjoner vil det også alltid være. Du kan velge å la andre faktorer være sterkere enn din enorme indre styrke, eller du kan bruke de til unnskyldning for å ikke oppnå ditt beste.

Selvfølgelig er det vondt og trist med mobbing, det vil som sagt prege deg til en viss grad i ubestemt tid, og minnene forsvinner aldri helt. Det er absolutt ikke en dum ting heller! Det kan hjelpe deg å oppnå ekstraordinære ting.

Jeg vil nok aldri glemme, spesielt ikke følelsen av håpløshet. Du har ikke tapt før du har tapt.

Rist av deg de mørke tankene, tanker om å ta igjen på mobberene eller tanker om å straffe deg selv. Den beste måten å "ta tilbake" er å bli lykkelig. Kun det! Alt annet ordner seg selv vil du se. Jeg lover. Du klarer alt.

T. 

 

 

 

 

Du skal ikke spise!

 • 05.01.2016
 • |
 • 15:19

Hei!

Overskriften forstår du forhåpentligvis er sarkasme.

Før den endelige endringen min, da jeg gikk på dietter og tull, så var det en hel haug med mat som jeg "aldri" måtte røre.

Dessverre er det slik at når mange begynner med å endre livsstil så  kutter de vekk en del mat fra hverdagen uten at de helt vet hvorfor. Kanskje en personlig trener sa det.  

Husk også at alt man ikke fikk lov til, alt som var "fy" i barndommen ville man bare ha mer av. Denne regelen gjelder fremdeles!

Den mest irriterende debatten jeg har fått med meg er om man skal spise banan eller ikke. Dette burde være en selvfølge at det kun gjelder atleter/bodybuildere som går på spesielle dietter på grunn av en helt annen livsstil! Gjennom vekttapet har jeg spist banan regelmessig og aldri tenkt over at jeg ikke burde. Ingen frukt/grønnsaker skal kuttes ut, bare dropp den tanken med en gang.

Nok om banan. Hva med alt annet? Svaret er at absolutt ingenting skal kuttes ut, ingenting er fy, ingenting er nei-mat. Spesielt ingen frukt og grønnsaker skal kuttes ut.

Det er opplagt at du ikke burde spise chips og kake hver dag hvis du skal bli sunnere, men dette er på grunn av næringstilførsel. Jeg skrev om det litt tidligere også. Du kan godt gå ned i vekt og leve på chips og småkaker, men du vil ende opp underernært, svak, energiløs og syk. Derfor holder du deg til dette sjeldnere enn de gode matvarende som gjør kroppen godt! Enkelt og greit.

Avslutter med noen bilder jeg i dag fikk tilsendt av meg selv da jeg var ute på tur for noen måneder tilbake! (Lite relatert til saken) :)
Ha en fin dag!
T.

 

 

Spiseavhengighet. Hva gjør vi?

 • 31.12.2015
 • |
 • 13:53

Overspising/trøstespising er i flere tilfeller en avhengighet, som jeg selv erfarte i noen år.

På lik linje med andre avhengigheter er det  vanskelig å bryte ut av denne sirkelen. Man opplever abstinenser, og kjenner på tomhet uten. Mye av tomheten kommer  fordi det er mat som har erstattet annet i livet, og har gitt en farlig trygghet.

 

Det er heller ikke «bare å la være». Noen vil si at det er bare til å slutte, fordi det er jo «bare mat» og kan ikke sammenlignes med det å være avhengig av andre substanser. Det er feil! Det kan være like vanskelig å byte ut av den onde sirkelen som er overspising/spiseavhengighet.

 

Det kommer før eller senere, forhåpentligvis for de fleste, et punkt hvor det må ta slutt. Det er av opplagte grunner selvfølgelig. Det er sjelden man slipper lett unna hvis man er spiseavhengig. Man slipper ikke unna å utvikle hjerte- og karsykdommer, diabetes og høyere kreftrisiko. Dette er bare få av de alvorligere faktorene. Som medfølge av dårlig søvn, lav energi, humørsvingninger, dårlig hud, negler og hår. Disse medfølger til tross for hvordan du ligger an med vekt, så lenge du ikke tilfører kroppen næring, noe som sjeldent skjer ved spiseavhengig da vi selvfølgelig går etter det som er verst for oss. Det var jammen ikke ofte jeg trøstespiste blåbær!

 

Det er vanskelig å bryte ut. Det skjer ikke på èn dag, og man må ta små steg. Litt om gangen.

 

Her er noe å tenke på:

Det viktige er å ikke føle at du aldri mer skal røre et kakestykke igjen, heller sjeldnere. Forstå at du skal erstatte! Du kan fremdeles ha dessert hver dag. Erstatt den halve sjokoladeplaten eller de tre kakestykkene med en god neve frukt/bær med 2-3 spiseskje sukkerfri is eller yoghurt/kesam. Faktisk risikerer du å spise mindre hvis du har litt dessert etter middagen. Du kan spare den til kvelden også. :)

 

Spis sakte. Jeg får aldri konstantert dette nok! Det er flere grunnlag til hvorfor dette er så utrolig viktig. Jeg var selv vant med å dytte mat i munnen uten å tenke over hva det faktisk smaker og uten å tygge mer enn tre ganger. Det gjør selvfølgelig at du ender opp med å spise mye mer enn du trenger. Hjemmelekse: tygg minst 10-15 ganger, si til deg selv hva du smaker. Tenk godt over det sure, det søte, det salte. Husk at du skal nyte maten, det fortjener du!

 

Før du begynner å spise: minn deg selv på hvor liten magesekken din egentlig er, og at du ikke trenger særlig mye i magen før den er full!

 

Stopp opp like før du blir mett. Drikk litt vann og vent litt. Se for deg at magen er fornøyd og at det er øynene som lurer deg til å ville ha mer.

 

Husk at du har kontroll og du bestemmer over maten, Ikke omvendt! Skal det virkelig være slik?sheknows.com


healthabition.com


vixendaily.com

Slik pleier det å se ut når jeg skal ha dessert i hverdagen! Mørk sjokolade er en fantastisk ting å dyppe frukt og bær i. Jeg skal begynne å ta bilder av det jeg lager selv. Foreløpig ville jeg bare demonstrere!

 

Jeg har all tro i hele verden på deg. 2016 kan bli ditt år! Du er verdig og fortjener det beste. :)

T

 

 

 

 

Slik ser en typisk handletur ut.

 • 26.12.2015
 • |
 • 20:47

Hei!

Et enkelt innlegg om hva jeg typisk handler. Til tider må jeg ha "fast food" etter jobb og da egner noen av disse matvarene seg perfekt!

Det vil komme flere bilder etter hvert! Her er ett:La deg inspirere! :)

Ha en fin kveld.

T

Flyvertinnen som trodde jeg var gravid (før-og etter bilde)

 • 25.12.2015
 • |
 • 16:41

Jeg kom på en opplevelse jeg vil dele. En av mange som jeg ofte tenker på, men prøver mitt aller beste å gi slipp på.

Selv om en kropp endrer seg, enten den blir større, får mer muskler eller mindre, så er vi fremdeles de samme som før. De fleste av oss hvertfall. 

Fortiden kan ikke hviskes vekk, og det skal den ikke heller. Det er viktig at vi håndterer det på hver vår måte, den måten som hjelper aller best!

For meg er det godt å skrive om det og gjerne dele med andre, fordi det er viktig å skjønne at man ikke er alene i verden. 

Uansett, slik skjedde det:

Jeg skulle til London, og jeg gruet meg noe sinnsykt til å fly, først og fremst fordi jeg har flyskrekk. Andre grunnen var at jeg visste jeg sannsynligvis kommer til å slite på en eller annen måte når det gjelder å få plass i setet eller noe annet. 

Etter en slitsom innsjekk med nedlatende blikk fra fremmende (se på hu feite!) så var jeg i flyet. Jeg klarte å presse ned rumpa i setet som var for trangt og ubehagelig rundt lår og hofter, og skulle ta på beltet. 

Tror du det gikk? Nope. Båndene ville ikke nå hverandre. Jeg fikk klump i halsen og begynte å svette. En dame stirret. 

En flyvertinne som observerte kom bort og sa følgende: "jeg ser du er gravid! Jeg skal hente et av de forlenget beltene, men jeg også be deg om å sette deg framderst i flyet ved letting og landing."

Jeg smilte og sa takk for beltet, og gikk fram og satte meg. 

Det var så flaut! Så utrolig flaut! Spesielt fordi min daværende kjæreste var med meg. Vi snakket ikke noe om det i senere tid, jeg tror vi begge bare valgte å glemme hele episoden. 

Når jeg tenker på episoden nå så ville nok den jeg er i dag sagt til henne at jeg for f*en ikke er gravid og spurt om hun aldri har sett en feit person før, men så hyggelig som hun var så tror jeg virkelig hun var sikker på at jeg var gravid, spesielt da magen var en del større enn resten av kroppen. Hun er unnskyldt.

Nå går forresten beltene vel rundt magen. Oh, the little things! :)

bildet til venstre var 1 år før vekttapet startet, til høyre er 45 kg borte.

T

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#helse #vekttap #føretter #historie #vekttapshistorier #flyskrekk #overvekt #overvektig #nedivekt 

Les mer i arkivet » Juni 2018 » Mars 2018 » Mai 2017
Tina

Tina

KONTAKT: tinagh91@gmail.com INSTAGRAM: OVERVINN Jeg har til dags tatt av 50 kg uten operasjon! Følg med på resten av turen.